Обща декларация след срещата на върха във формата Б9, няма да има,

...
Обща декларация след срещата на върха във формата Б9, няма да има,
Коментари Харесай

Радев от Рига: Обща декларация на Б9 няма да има

О бща декларация след срещата на върха във формата Б9, няма да има, надлежно името на Румен Радев няма да стои под нея. Това обяви самият президент на България при идването си на форума в латвийската столица.

" Тази година тази среща на върха е по-различна от всички предходни. За първи път няма да има обща декларация на всички участници и вие няма да видите моето име под тази декларация. Вместо това ще има заявление на двамата съпредседатели - това са Полша и Румъния, и на домакина Латвия. Защото няма реализиран цялостен консенсус във връзка с текста на тази взаимна декларация, най-много във връзка с другите визии по какъв начин да бъде реализиран излаз от тази кръвопролитна война ", сподели президентът Радев.

Б9, или Букурещката деветка, е районният формат за съвещания и разговор по въпроси на сигурността. Във формата вземат участие страните членки на НАТО България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша. Сега в Рига са поканени и Финландия и Швеция, които са показани надлежно от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.

В Рига отсъстват президентите на две страни от формата Б9, който в действителност сплотява страните от Източния фланг на НАТО - на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини би трябвало да одобри поста от Зузана Чапутова. Те са показани от посланиците си в Латвия.

" България беше от самото начало деен участник в подготвителния развой и координацията на другите позиции. Така да вземем за пример първичното предложение на разновидността за взаимно изказване, който включваше задължаване на всяка една страна от Б9 за даване на военна помощ, бе изменен по мое категорично гледище и в следствие бе призната позицията всяка страна да взема решение сама, по своя лична преценка и съгласно своите лични благоприятни условия дали и по какъв начин да оказва помощ на Украйна - дали с военна, с финансова или с филантропична помощ. И смятам това за огромен триумф в поддръжка на здравия разсъдък и значима крачка в посока на пренасяне на фокуса - от търсене решение на тази война на бойното поле, което е обвързвано с доста жертви, доста опустошения, безконтролна ескалация и възходящ риск за световния мир към търсене на решение посредством договаряния съгласно устава на Организация на обединените нации ", добави Радев.

" Затова и поддържаме в това взаимно изказване подготовката за срещата на върха в Швейцария, въпреки да знаем, че тя ще бъде в действителност сложна, с лимитирани упования. Защото за едни пълноценни договаряния за мир би трябвало да ги има и двете страни ", означи президентът, като визираше плануваната за 15 и 16 юни в Швейцария мирна конференция за Украйна.

" Този конгрес на Б9 се организира на фона на продължаващата кръвопролитна война, най-много на подготовката на срещата на върха във Вашингтон през юли. Отново ще подчертая на тази среща твърдата решителност на страната ни да развива личен защитителен потенциал и да способства за укрепването на отбранителния и възпиращ капацитет на Източния фланг на НАТО ", сподели още Румен Радев при идването си в президентския замък в Рига.

" Както знаете, страната ни тази година към този момент доближава два % от брутния вътрешен артикул за разноски за защита. Най-сетне Народното събрание одобри направената от дълго време стратегия, амбициозна, за рационализация на въоръжените сили и аз чакам и българската отбранителна промишленост да откри по-широко място в тази стратегия за рационализация. Също по този начин като президент персонално ще упорствам да се основават по-обширни системи, с които да се включат въоръжените сили в единното осведомително пространство. Само с общи старания ние можем да устоим на всевъзможни провокации и да подсигуряваме нашата обща сигурност ", уточни президентът Радев.

Вижте повече в нашата изложба: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР